De kracht van een High Five
Binnen de stoeikruimelmethode zijn we gek op de high five. High Fives kunnen niet vaak genoeg uitgedeeld worden.

Als je een kind een high five geeft moet het meestal naar boven kijken. Daar zit dan direct de kracht van de handeling. Het gaat om het omhoog kijken. Omhoog kijken geeft een positieve gevoel. Onbewust associëren we omhoog krijgen met:
1. Ruimte en licht: Wanneer je omhoog kijkt, ervaar je meer ruimte en licht om je heen. Dit kan een gevoel van vrijheid en openheid creëren, wat bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand. 2. Associaties met grootsheid: In de natuur en architectuur zijn veel grote en indrukwekkende objecten te vinden die omhoog reiken, zoals hoge bomen, bergen, wolkenkrabbers, torens en kerktorens. Het omhoog kijken naar deze objecten kan een gevoel van bewondering en ontzag opwekken, wat ook positieve emoties kan oproepen. 3. Verbondenheid met de kosmos: Als we omhoog kijken, zien we de lucht en de sterrenhemel. Dit kan een gevoel van verbondenheid met de kosmos creëren en ons eraan herinneren dat we deel uitmaken van iets groters dan onszelf.
Maar het heeft ook een fysiek effect nl.
Omhoog kijken kan de spieren in de nek en schouders ontspannen en de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren, waardoor we ons beter voelen.

Badminton is een goede oefening om positieve gevoelens te stimuleren. Naast lekker bewegen, kijkt het kind tijdens het spelen veel omhoog. Omdat je niet de hele dag je badmintonracket mee kan slepen, is een high five een makkelijke oplossing. Ieder kind kent het en weet hoe het moet. En als dat niet zo is, is het makkelijk aan te leren.
Naast het omhoog kijken wordt het geven van een high five vaak gezien als een positieve sociale interactie, omdat het verschillende positieve effecten kan hebben, waaronder:
1. Het versterkt sociale banden: Wanneer we iemand een high five geven, geven we een blijk van erkenning, respect of waardering. Dit kan de banden tussen mensen versterken en de relatie tussen hen verbeteren. 2. Het verhoogt de positieve emoties: Het geven van een high five kan positieve emoties zoals vreugde, enthousiasme en zelfvertrouwen opwekken. Dit komt doordat het gebaar vaak wordt geassocieerd met prestaties, succes en overwinning. 3. Het verbetert de motivatie: Het geven van een high five kan ook helpen om de motivatie te verhogen, omdat het een blijk van aanmoediging en steun kan zijn. Het kan mensen aanmoedigen om door te gaan met hun inspanningen en prestaties te verbeteren. 4. Het creëert een positieve sfeer: High fives kunnen worden gegeven in verschillende contexten, zoals sport, werk of sociale bijeenkomsten. Het gebaar kan helpen om een positieve sfeer te creëren en de groepsdynamiek te verbeteren.
Zelf geef ik vaak een High Five als een kind 'af' is tijdens een spel of oefening.
Niet alleen omdat ik 'koppie naar beneden' niet een wenselijke houding vindt, maar ook om te vieren, dat je, voordat je 'af' was, goed je beste hebt gedaan.
'Af' zijn, kan nooit de focus zijn van een oefening. Je best doen, elkaar iets gunnen, sportief zijn, je verlies nemen e.d. wel en als je dat hebt gedaan, dan is dat een feestje waard.
Conclusie: teveel High Fives bestaat niet.
Wil je ook kinderen inspireren door ze in beweging te brengen? Kijk dan of de stoeikruimelmethode iets voor je is:
Meer info over de cursus: https://www.mojo51.nl/stoeikruimelcursus
Aanschaf van het boek: https://www.mojo51.nl/stoeikruimelboek
Boeken die goede uitleg geven over psychomotoriek bij kinderen.