top of page

"Verwondering als drijvende kracht: Hoe nieuwsgierigheid kinderen vooruit helpt!"

Nieuwsgierigheid en verwondering zijn de brandstof voor de ontwikkeling van het kind. Ze zijn de drijvende krachten achter de ontdekking, creativiteit en innovatie.Het stimuleren van deze kwaliteiten bij kinderen is van cruciaal belang voor hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Het stimuleert het leren, verbetert de creativiteit en bevordert de sociale ontwikkeling.


Kinderen die nieuwsgierig zijn en zich verwonderen, zijn van nature leergierig. Spelenderwijs zijn ze op zoek naar nieuwe kennis en informatie en staan ze open voor nieuwe ervaringen. Dit stimuleert op zijn beurt hun interesse in leren en vergroot de kennis en begrip van de wereld om hen heen.


Wil je vernieuwing? Kijk dan vooral naar kinderen en jongeren!

Nieuwsgierigheid en verwondering zijn de drijvende krachten achter de creativiteit van kinderen. Het stimuleren van de verbeelding helpt kinderen nieuwe manieren te vinden om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën en innovaties. Wil je vernieuwing? Kijk dan vooral naar kinderen en jongeren. Zonder schroom proberen zij van alles uit en staan met hun enorme fantasie open voor allerlei mogelijkheden.

Kinderen zijn meestal zonder een oordeel geïnteresseerd in de mensen om hen heen. Op sociaal gebied kan de nieuwsgierigheid en de verwondering het kind dan ook ondersteunen bij het zoeken naar vaardigheden om met anderen om te gaan, wat kan leiden tot nieuwe vriendschappen en relaties.


Nieuwsgierigheid en verwondering zet aan tot een leven lang leren

Omdat kinderen die nieuwsgierig zijn en zich verwonderen de neiging hebben om zichzelf uit te dagen en nieuwe dingen uit te proberen, leidt dit tot een toename van hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Dit zelfbewustzijn heeft het kind nodig om met vertrouwen te werken aan verbetering van zijn prestaties en het vermogen om problemen op te lossen.

Tijdens het oplossen van problemen heeft het kind veerkracht nodig; vooral als het niet direct goed lukt. Door het stimuleren van nieuwsgierigheid en verwondering kun je het kind helpen bij het opbouwen van veerkracht. Bij het uitproberen van nieuwe dingen gaat kinderen uit hun comfortzone en voelt het als het nemen van risico's. Precies op dat moment ontwikkelen kinderen vaardigheden om met tegenslagen en uitdagingen om te gaan. Dit is helpend om beter te dealen met stress en zich aan te passen aan veranderingen in hun leven.


Stimuleer je een kind om nieuwsgierig te zijn en zich verwonderen, dan activeer je ook gelijk de neiging om een leven lang te leren en dat hebben ze nodig. Zelfontwikkeling en mee kunnen komen met de wereld om je heen is een dynamisch proces. Leer je vroegtijdig te jezelf te ontwikkelen en te groeien als individu, dan ben je klaar voor de toekomst.

Het belang van het stimuleren van nieuwsgierigheid en verwondering bij kinderen kan niet genoeg benadrukt worden. Door deze kwaliteiten te bevorderen, kunnen we kinderen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en kwaliteiten die ze zullen helpen om succesvolle, zelfverzekerde volwassenen te worden.Kinderen voorbereiden om hun toekomst is niet een taak alleen van de ouders. It takes a village to raise a child. Dit Engelse spreekwoord betekent dat een hele gemeenschap van mensen ervoor kan zorgen dat kinderen opgroeien in een omgeving waarbij een positieve interactie met en rondom de kinderen is, zodat de kinderen kunnen leren en opgroeien in een veilige en gezonde omgeving. Onlangs kregen we bij Stichting Mojo51 het onderstaande boekje binnen. Voor ons inspirerend. Misschien voor jou ook.48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page