top of page

"Energizers boosten brainpower: beweeg bij het leren en het uitbreiden van cognitieve functies"

Bijgewerkt op: 23 apr.


Jezelf ontwikkelen kan alleen door bewegen. Natuurlijk kun je zittend achter je computer veel leren. Maar helaas vliegen computers (nog) niet op commando naar je toe, dus moet je in de benen om naar je computer te lopen. Je moet bewegen. Eén van de voorbeelden dat je moet bewegen om je te ontwikkelen. Ander voorbeeld is het leren van taal. Taal leer je door het met andere mensen te oefenen. Mensen ontmoeten is hiervoor een voorwaarde. Actie ondernemen en in beweging komen is daarvoor een vereiste.


Er is veel te behalen met de combinatie bewegen en leren.

Beweging is belangrijk bij het leren. Het stimuleert de hersenactiviteit en verbetert de cognitieve functies. Door te bewegen wordt de bloedstroom in het lichaam en in de hersenen gestimuleerd, wat op zijn beurt de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt en bijdraagt aan een betere concentratie en alertheid. Bovendien heeft beweging ook een positief effect op het geheugen en het vermogen om nieuwe informatie te leren.

Doordat bewegen stress verminderd, verhoogt het de motivatie en maakt bewegen het leren makkelijker.

Je ziet het gebeuren in de les. Kinderen worden alleen maar zitten en leren vervelend, hangerig en ongeconcentreerd. Even een energizer en de spirit is weer terug in de klas. Met even lekker bewegen ontladen ze niet alleen, maar het is ook leuk. Je wordt er blij van en als je je blij voelt is alles positiever en makkelijker.


Even de feiten

Uit onderzoek blijkt dat, (zie bron onder aan dit artikel)

 • Regelmatig bewegen kan leiden tot een toename van de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leren.

 • Beweging verbetert de stemming en verminderde stress, wat het leren kan vergemakkelijken en de motivatie kan verhogen.

 • Bewegen de hersenactiviteit stimuleert, doordat het de bloedstroom in het lichaam en in de hersenen verhoogt. Dit verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat essentieel is voor een goede hersenfunctie.

 • Beweging ervoor zorgt dat er neurotransmitters vrijkomen in de hersenen, zoals dopamine en serotonine, die een positief effect hebben op de stemming en de cognitieve functies. Deze neurotransmitters helpen de hersenen om informatie beter te verwerken en op te slaan.

 • Bewegen invloed heeft op de groei van nieuwe neuronen en synapsen, wat de hersenplasticiteit en leercapaciteit kan verhogen. Dit proces wordt neurogenese genoemd en kan worden gestimuleerd door middel van lichaamsbeweging.

 • Beweging de communicatie tussen verschillende delen van de hersenen verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde cognitieve functie, zoals een beter geheugen en aandacht.


Kinderen geven vaak aan zich langzaam slaperig te voelen tijden de les. Dat komt niet alleen door de suikerdip van het ontbijt of lunch, maar ook omdat de hersenen moe worden van het denken.


Een energizer helpt enorm om de boel in de bovenkamer aan de zwengelen.Een energizer veroorzaakt in het kort dit:

 1. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat leidt tot een verhoogde zuurstoftoevoer en voedingsstoffen die nodig zijn voor de hersenfunctie. Dit kan de cognitieve functies verbeteren, zoals geheugen, concentratie en aandacht.

 2. Neurotransmitter activiteit. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij verschillende cognitieve functies, waaronder motivatie, stemming, aandacht en geheugen.

 3. Bewegen kan ook bijdragen aan de groei van nieuwe neuronen en synapsen in de hersenen, wat de hersenplasticiteit kan verhogen en de cognitieve functies kan verbeteren.

 4. Vermindering van stress en angst. Stress kan namelijk de cognitieve functies belemmeren, zoals de aandacht en het werkgeheugen.

 5. Verhoging van het energieniveau. Wanneer je je energiek voelt, is het gemakkelijker om je te concentreren, te leren en te onthouden.

Kortom, Kinderen vinden energizers super leuk om te doen. Daarnaast kan bewegen op verschillende manieren bijdragen aan de verbetering van cognitieve functies, zoals geheugen, concentratie, aandacht en stemming.

Wil je graag energizers? Kijk dan even op onze website. We hebben al een paar setjes van 11 en 12 energizers voor je klaar gemaakt. https://www.mojo51.nl/extramaterialen

Heerlijk even rennen en spelen tijdens de speelkwartieren is natuurlijk een goede energizer, maar het kan ook gewoon in de klas. Even lekker springen, met je armen zwaaien of dansen achter je stoel hoeft niet veel ruimte en tijd in beslag te nemen. Ben je opzoek naar energizers, dan kun je op het internet je hart ophalen. Bijvoorbeeld bij klassenkracht.nl van Jelly Bijlsma.


Je kunt het ook andersom doen. Lekker bewegen, spelen of gymmen en tijdens die momenten de focus leggen op de leerstof.

Dat is wat we bij de stoeikruimelbewegingsles doen. Tijdens de oefeningen neem je direct de benodigde sociale, cognitieve en motorische vaardigheden met de kinderen door. Erg effectief en super leuk voor de kinderen. Door het om te keren zijn er naast het weer kunnen focussen op de leerstof en even ontspannen van de hersenpan nog meer voordelen te behalen. Denk hierbij aan teamwork en respecteren van ruimte van anderen.Wil je ook leren hoe de stoeikruimelmethode werkt, ga dan naar de pagina: https://www.mojo51.nl/stoeikruimelcursus


Hieronder een aantal boeken die leuk zijn om te gebruiken bij het bewegend leren.


Bron:

 • Harvard Medical School: Onderzoekers van deze universiteit hebben onder andere onderzocht hoe lichaamsbeweging de hersenen kan beschermen tegen veroudering en cognitieve achteruitgang.

 • University of California, Los Angeles (UCLA): Onderzoekers van deze universiteit hebben onderzoek gedaan naar het effect van lichaamsbeweging op de hippocampus, het deel van de hersenen dat betrokken is bij geheugen en leren.

 • University of Illinois: Onderzoekers van deze universiteit hebben onderzocht hoe lichaamsbeweging kan bijdragen aan de verbetering van de cognitieve functie en het geheugen bij oudere volwassenen.

 • University of British Columbia: Onderzoekers van deze universiteit hebben onderzoek gedaan naar het effect van lichaamsbeweging op de groei van nieuwe neuronen in de hippocampus en hoe dit kan bijdragen aan een beter geheugen.

112 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page