top of page

Huppelen naar succes: de voordelen van bewegend leren voor het kind

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023

Bewegend leren is een onderwijsbenadering waarbij fysieke activiteit en beweging worden geïntegreerd in het lesgeven.

Dit kan variëren van simpele bewegingsoefeningen tijdens de les tot meer actieve, praktische activiteiten zoals dansen, bewegen en experimenteren. Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van bewegend leren en er zijn verschillende voordelen aan deze onderwijsbenadering verbonden.


Bewegend leren vergroot de aandacht en betrokkenheid van de kinderen. De actieve, praktische activiteiten, stimuleren kinderen om beter te focussen en meer betrokken te zijn bij het leren. Leerprestaties en het begrip van de lesstof verbeteren hierdoor waardoor het kind meer vertrouwen krijgt.

Bewegend leren draagt ook bij aan de fysieke gezondheid van het kind. Regelmatige fysieke activiteit kan de gezondheid en het welzijn van het kind verbeteren. Een gezonde levensstijl op jonge leeftijd is een goed begin voor een gezondere levensstijl op de lange termijn.

Ten derde kan bewegend leren bijdragen aan de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Door samen te werken en samen actief te zijn, leren kinderen effectief samen te werken. Dit vergroot de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van het kind.

Je kunt bewegend leren inzetten als tool tijdens het lesgeven in een theoretische setting. Zo nu en dan even met de beentjes van de vloer, met de armen zwaaien of regelmatig buitenspelen helpt al goed om de focus weer op de lesstof te krijgen.


Je kunt het ook andersom doen. Lekker bewegen, spelen of gymmen en tijdens die momenten de focus leggen op de leerstof.

Dat is wat we bij de stoeikruimelbewegingsles doen. Tijdens de oefeningen neem je direct de benodigde sociale, cognitieve en motorische vaardigheden met de kinderen door. Erg effectief en super leuk voor de kinderen. Door het om te keren zijn er naast het weer kunnen focussen op de leerstof en even ontspannen van de hersenpan nog meer voordelen te behalen.


Denk ik hierbij aan:

  • Effectief communiceren door teamwork. Dit kan helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, die van pas komen bij het werken in een groep.

  • Het respecteren van anderen: Tijdens de stoeikruimelles leren kinderen om respect te hebben voor de behoeften en grenzen van anderen. Bijvoorbeeld, door elkaar aan te moedigen tijdens teamactiviteiten, leren kinderen hoe ze positieve feedback kunnen geven en hoe ze anderen kunnen steunen. Niet expres botsen, hoe leuk dat soms ook is of elkaar niet uitlachen als je 'af' bent.

  • Het aanmoedigen om nieuwe vaardigheden te leren en uitdagingen aan te gaan, bevordert het zelfbewust zijn. Het helpt om kinderen te motiveren om nieuwe dingen te blijven proberen en hun sociale vaardigheden te blijven ontwikkelen.

  • Door activiteiten te organiseren die gebaseerd zijn op samenwerking en respect voor anderen, kunnen kinderen leren om op een positieve en ondersteunende manier met elkaar om te gaan. De stoeikruimelles kan een veilige omgeving bieden waarin kinderen positieve interacties met elkaar kunnen hebben. Door activiteiten te organiseren die gebaseerd zijn op samenwerking en respect voor anderen, kunnen kinderen leren om op een positieve en ondersteunende manier met elkaar om te gaan.

  • Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het risico op obesitas en andere gezondheidsproblemen te verminderen en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Zo huppelen de kinderen vrolijk naar succes!

Interesse in het geven van bewegend leren aanvullend op de werkzaamheden die je al doet met kinderen ga dan naar de website. Daar leggen we uit wat de mogelijkheden zijn. https://www.mojo51.nl/stoeikruimelcursus of vraag een gesprek aan via teams: https://www.mojo51.nl/contact, dan kunnen we je er alles over vertellen.
124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page