top of page

When love is in the air. Valentijnsdag


When love is in the air. Valentijnsdag
When love is in the air. Valentijnsdag

Wat door de één hoofdzakelijk gezien wordt als een feest voor de commercie is voor de ander hét moment om gevoelens voor elkaar kenbaar te maken. Valentijnsdag staat bekend als een dag van romantiek en het uitwisselen van liefdesuitingen tussen volwassenen.


Voor kinderen is het leuk om deze dag aan te grijpen om te oefenen in positieve interactie en het stimuleren van empathie.

Plagen is kusjes vragen

Het is soms best lastig voor kinderen om op een leuke manier aan te geven, dat je elkaar lief vindt. Wij zien in onze groep regelmatig kinderen (vooral tussen jongens en meisjes), die elkaar leuk vinden, elkaar pesten. Met een dikke knipoog maken we dan de opmerking 'ben je verliefd ofzo?' waarna het pesten direct ophoudt. Kinderen herkennen hun gevoelens wel, maar weten er vaak geen vorm aan te geven.


Elkaar plagen en vooral degene die je leuk of lief vindt, gebeurt om verschillende redenen.

Op nummer 1 staat onzekerheid en angst. Net als volwassenen kunnen kinderen onzeker zijn over hun gevoelens en zijn ze bang voor afwijzing. Stoer doen en plagen is dan een manier om deze gevoelens te verbergen.


Als tweede reden kan de sociale druk een rol spelen. Soms voelen kinderen druk om zich te conformeren aan bepaalde sociale normen of verwachtingen. Bijvoorbeeld: jouw groep vrienden is nog niet bezig met meisjes leuk te vinden en vindt het stom dat jij wel contact zoekt. Of wanneer Piet Jeroen leuk vindt uit een groep kinderen waar hij nooit mee speelt, omdat zijn vriendengroep dat rare kinderen vindt, maar Piet wel contact met Jeroen wil maken, kan pesten een middel zijn om toch in de buurt van het Jeroen te komen.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op mojo51.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

61 weergaven0 opmerkingen

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page