Het Belang van Kinderen om te Leren Omgaan met Spanning
top of page

Het Belang van Kinderen om te Leren Omgaan met Spanning

Omgaan met spanning moet je leren
Omgaan met spanning moet je leren

Gisteren hadden we het weer in de groep. De spanning was hoog. Nu werken wij met een doelgroep, die het absoluut niet makkelijk heeft en dan gebeurt het vaker, dan in andere groepen of klassen.


Voor ons is het dan ook altijd de vraag hoe is het ontstaan en hoe krijgen we het weer weg, want de kinderen leren om te gaan met spanning, is ze voorbereiden op de toekomst.


Spanning is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het is de reactie van ons lichaam op uitdagingen, veranderingen en nieuwe ervaringen. Voor kinderen kan spanning echter een bron van angst en ongemak zijn als ze er niet mee leren omgaan. Het vermogen om spanning te beheersen en te navigeren door uitdagende situaties is van cruciaal belang voor de algehele ontwikkeling en het welzijn van een kind.



Leren omgaan met spanning is handig omdat het kind hierdoor:

Veerkracht op bouwt

Spanning kan een katalysator zijn voor persoonlijke groei en veerkracht. Wanneer kinderen leren hoe ze met spanning kunnen omgaan, ontwikkelen ze coping-strategieën die hun helpen om moeilijke situaties het hoofd te bieden en tegenslagen te overwinnen. Dit versterkt hun veerkracht en vermogen om met toekomstige uitdagingen om te gaan.


Het kind ontwikkelt emotionele intelligentie

Het omgaan met spanning vereist het begrijpen en beheren van emoties. Wanneer kinderen leren om hun eigen emoties te herkennen en te reguleren in stressvolle situaties, ontwikkelen ze emotionele intelligentie. Dit stelt hun in staat om effectiever te communiceren, empathie te tonen en gezonde relaties op te bouwen met anderen.


Het zelfvertrouwen vergroot wordt

Het succesvol navigeren door spannende situaties versterkt het zelfvertrouwen van kinderen. Telkens wanneer ze een uitdaging overwinnen, groeit hun geloof in hun eigen capaciteiten en vaardigheden. Dit zelfvertrouwen is essentieel voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het bereiken van persoonlijk succes in verschillende aspecten van het leven.


Het kind betere stressmanagementvaardigheden aanleert

Spanning kan leiden tot stress, maar het leren omgaan met spanning helpt kinderen ook om effectieve stressmanagementvaardigheden te ontwikkelen. Door gezonde manieren te leren om stress te verminderen, zoals lichaamsbeweging, mindfulness en ontspanningstechnieken, kunnen kinderen een levenslange basis leggen voor het beheren van stressvolle situaties.



Een kind leren ontspannen in een spannende situatie, is het kind voorbereiden op de toekomst
Een kind leren ontspannen in een spannende situatie, is het kind voorbereiden op de toekomst

Het leven zit vol onzekerheden en uitdagingen. En het vermogen om met spanning om te gaan is een waardevolle vaardigheid die kinderen voorbereidt op de complexe wereld van volwassenheid. Of het nu gaat om academische druk, sociale conflicten of professionele uitdagingen, kinderen die geleerd hebben om met spanning om te gaan, zullen beter in staat zijn om zich aan te passen en te gedijen in diverse omgevingen.


Bewegend leren is een geweldige manier om kinderen op een leuke en interactieve manier te leren omgaan met spanning.


Op de gratis pagina van onze site vind je weer een paar oefeningen, die je kunt doen om het kind te leren omgaan met spanning. https://www.mojo51.nl/stoeikruimelshome. Wel weer even inloggen.


Door bewegend leren te integreren in activiteiten zoals deze, kunnen kinderen op een speelse en boeiende manier belangrijke vaardigheden ontwikkelen om met spanning om te gaan, terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben en actief blijven.

113 weergaven0 opmerkingen
bottom of page