top of page

Kalmte binnen handbereik: De Bolle Buik Oefening.

Bijgewerkt op: 28 mrt.

Iedereen herkent wel een situatie waarbij het kind totaal uit balans is. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de sirenes gaan aan. Huilen, stampen, boos worden, schreeuwen, niet meer mee willen werken alles wordt uit de kast gehaald om duidelijk te maken, dat het nu echt te veel is. Het lichaam signalen naar de amygdala dat het in gevaar is. Het rationele deel van de hersenen wordt uitgeschakeld en het kind gaat over op de overlevingsstrategie, die het zo goed kent. Helder, we zien het dagelijks om ons heen. En dan?


Direct naar de oefening

Bolle buik

Met de bolle buik ademhaling leer je het kind ademen met zijn buik. In principe doen kinderen dit automatisch, maar in stress situaties kunnen ze alleen met hun borst gaan ademen. Door de ademhaling weer te verleggen naar de buik, is dat een signaal aan het lichaam dat het weer tot rust kan komen. Als het kind het toe laat, kan je je hand op de buik leggen en samen in 5 tellen in- en uitademen totdat het kind weer rustig is.

Wil je dat kinderen dit ook kunnen als jij niet in de buurt bent, dan kun je oefenen met een knuffel of speelgoedje. Laat ze het speelgoedje of de knuffel tegen hun buik houden en doe de oefening. Door een bolle buik te maken en de buik weer leeg te laten lopen beweegt het speelgoedje heen en weer. Als je de nadruk legt op hun grappig dat is, dan gaat het ademhalen vanzelf.


Kalmte binnen handbereik
Kalmte binnen handbereik
Het lichaam is heel ingenieus.

Een goed gesprek heeft op dat moment weinig zin. De situatie uitvragen, is lastig als het kind eigenlijk zelf ook niet meer weet waar het over gaat. Het frontale kwabje (het denken) is even uitgeschakeld, omdat het nog totaal niet volgroeide emotionele brein alarm slaat. Als kind ben je totaal overbelast, het lichaam merkt dit en geeft signalen aan het brein en reageert op gepaste wijze. Eigenlijk heel ingenieus van het lichaam. Helaas hebben we voor dit goed werkende mechanisme weinig tijd. We moeten door, gezellig mee doen, niet zo zeuren, even doorzetten, het even afmaken om er sneller vanaf te zijn enz. Dé voedingsbodem om een verkeerde respons op stress en onveiligheid te creëren.


Breng eerst het lichaam tot rust.

Je wilt natuurlijk, dat kinderen leren op je juiste leren omgaan met stress en onveiligheid. Kalmte is binnen handbereik door het kind te leren het lichaam tot rust te brengen. Hierdoor zullen de signalen van onveiligheid naar het brein afnemen of stoppen. Het stukje brein dat over de overleving gaat, zal tot rust komen, waardoor het rationele deel weer zijn werk kan doen. Maar hoe kom je zover?

Heel eenvoudig: door het kind regelmatig te laten ademen. Hierdoor krijgt het hart het signaal dat de situatie rustig is, zodat het stopt met stress-signalen naar het brein te sturen. Eenmaal tot rust gekomen, is dit het juiste moment waarop je met het kind kan uitzoeken, wat nodig is om verder te kunnen.


Er zijn meer oefeningen/bewegingen die ondersteunend kunnen zijn aan het weer rustig worden van het lichaam. Denk hierbij aan de high five en de ballonnen oefening.

Deze zijn te vinden in de blogs: De kracht van de High Five.


Op onze site hebben we een groeiende database aan spelletjes en oefeningen, die helpend kunnen zijn bij de ondersteuning van het kind. Bij elke oefening staat de cognitieve, sociale en motorische vaardigheid die je met de oefening kan leren. Neem gerust een kijkje.



150 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page