top of page

De Dans van Kennis: Hoe Bewegend Leren de Basis van Educatie Verstevigt.

Bijgewerkt op: 14 sep.


In de wereld van onderwijs, zorg en leren is er een revolutionaire verschuiving gaande. We hebben ontdekt dat het traditionele zitten en luisteren naar lezingen niet de enige manier is om kennis te verwerven. Hoe bewegend leren de basis van educatie verstevigt.Wat als ik je vertel dat bewegend leren niet alleen een leerproduct is dat we kunnen toevoegen aan ons curriculum, maar eerder een basisprincipe van hoe mensen leren?

Denk even terug aan je meest gedenkwaardige leerervaringen. Grote kans dat ze niet plaatsvonden, terwijl je in een stoffig klaslokaal zat, maar eerder in een actieve en betrokken omgeving. Dit is waar bewegend leren om de hoek komt kijken.


Leren door Ervaring

Bewegend leren omvat de kracht van actieve ervaringen. Het is als een dans van kennis, waarbij leren wordt gekatalyseerd door fysieke activiteit en interactie met de omgeving. In plaats van passieve consumptie van informatie moedigt bewegend leren deelnemers aan om deel te nemen en te ontdekken.


Zintuiglijke Overvloed

Onze zintuigen zijn onze vensters naar de wereld. Bewegend leren maakt gebruik van deze zintuiglijke overvloed - zien, horen, aanraken en zelfs evenwicht - om diepere verbindingen in onze hersenen te smeden. Dit leidt tot beter begrip en verbeterde retentie van informatie.


Motivatie en Betrokkenheid

Laat beweging de motor van leren zijn. Actieve deelname aan het leerproces verhoogt de motivatie en betrokkenheid van studenten. Ze voelen zich actief betrokken bij het onderwerp, waardoor hun interesse en begrip toenemen.


Het Fysiologische Geheim

Wist je dat fysieke activiteit de afgifte van neurotransmitters en hormonen in onze hersenen stimuleert? Endorfines en dopamine - de "gelukshormonen" - zijn geen mythen. Ze bevorderen daadwerkelijk leren en geheugen.


Bewegend leren is dus niet slechts een leerproduct; het is de essentie van leren zelf

De Holistische Aanpak

Bewegend leren gaat verder dan de scheiding van lichaam en geest. Het benadrukt dat deze twee nauw met elkaar verbonden zijn. Een gezond lichaam bevordert een gezonde geest en vice versa.


Leren voor het Leven

Het vermogen om beweging te integreren in ons leerproces is geen voorrecht van de jeugd. Het is een levenslange vaardigheid die we kunnen blijven ontwikkelen en benutten, ongeacht onze leeftijd.


Toepasbaar op Alle Vakgebieden

Of je nu wiskunde, geschiedenis of kunst onderwijst, bewegend leren is veelzijdig. Het is toepasbaar in verschillende onderwerpen, waardoor het een waardevolle aanvulling is op elk curriculum.


Bewegend leren is dus niet slechts een leerproduct, het is de essentie van leren zelf. Het omarmt actieve betrokkenheid, multisensorische ervaringen en de kracht van ons lichaam om kennis te vergaren. Dus laten we onze dansschoenen aantrekken en leren met elke stap en beweging. In de wereld van onderwijs en zorgverlening is beweging de sleutel tot ware kennis en kunde. Het laat ons leren door te bewegen en bewegen door te leren. De toekomst van onderwijs en zorgverlening is in beweging en het ziet er fantastisch uit!


Wil je mee doen met de mastermind: bewegend leren. Schrijf je dan in via de volgende link https://www.mojo51.nl/mastermindbewegendleren. Gebruik voor korting de link in de facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/stoeikruimels23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page