top of page

"Een Avontuur met Plaats bepalende Woorden in Groep 4"

Inclusief 4 oefeningen


Links en rechts is voor de meeste volwassenen nog een probleem, maar als je het als kind moet leren, is het één grote verwarring, tenminste voor mijn kinderen. Lange tijd hebben ze met rode en groene bandjes om hun pols gelopen, in de hoop dat dit hen hielp. Het rode bandje was voor links en het groene voor rechts. Helaas, bij ons thuis werkte het niet. Uiteindelijk maakte ze wel een connectie tussen rood en links, maar als we het bandje af deden, ging het weer verkeerd. Het gevoel was er niet. Spelletjes doen met plaats bepalende woorden was uiteindelijk de manier om het ze te leren.

In groep 4 wordt de basis gelegd voor begrip van plaats bepalende woorden, zoals voor, achter, naast, tussen, links, en rechts. Om dit leerproces te versterken, is bewegend leren een effectieve en leuke aanpak. Het wordt niet alleen kennis, maar ze brengen het ook in praktijk. Vooral met spelletjes staat er iets op het spel. Hierdoor zijn kinderen alerter en gretiger om het goed te doen. Daarnaast leren kinderen op een actieve manier en onthouden beter wanneer ze bewegen.

Doordat de spiertonus verhoogt, verhoogt ook direct de hersentonus; precies het juiste moment op iets te leren.


Hier zijn enkele ideeën en voorbeelden om plaats bepalende woorden in groep 4 te oefenen:

Bewegingsspel: Simon zegt.... Speel "Simon zegt" met plaats bepalende instructies. Bijvoorbeeld: "Simon zegt ga tussen twee stoelen staan" of "Simon zegt loop naar de rechterkant van het lokaal". Dit spel helpt kinderen de betekenis van woorden als "tussen" en "rechts" te begrijpen terwijl ze actief bezig zijn.

Levendig Memory Maak een levendig memoryspel met kaarten die plaats bepalende woorden bevatten. Laat de kinderen de kaarten matchen door zich naar de juiste positie in de klas te verplaatsen. Bijvoorbeeld: als ze de kaart met "achter" hebben, moeten ze achter een klasgenoot gaan staan.

Richtingsparcours

Creëer een richtingsparcours in de klas met tape op de vloer. Geef de kinderen opdrachten zoals "Loop naar het midden van het parcours" of "Spring naar links". Zo ervaren ze fysiek de verschillende richtingen en begrijpen ze de bijbehorende woorden.

Schatkaart Avontuur Organiseer een schatkaartavontuur waarbij kinderen aanwijzingen volgen om de schat te vinden. Gebruik plaats bepalende woorden zoals "voor de tafel", "naast het raam" en "links van de deur". Zo leren ze op een speelse manier de betekenis van deze termen.

Stop-dans Plaatsbepalend Speel muziek en laat de kinderen bewegen door de klas. Wanneer de muziek stopt, geef je een plaat bepalende instructie. Bijvoorbeeld: "Stop en ga achter de stoel staan" of "Stop en ga naast je buurman staan". Dit spel helpt bij het snel toepassen van plaats bepalende woorden.

Bewegend leren maakt het begrijpen van plaats bepalende woorden niet alleen educatief, maar ook plezierig voor groep 4. Door deze actieve benadering wordt leren een avontuur dat de kinderen zich nog lang zullen herinneren.


Wil je meer oefeningen? Kijk dan eens op onze site. Deze maand staan er al weer nieuwe oefeningen op die je kunt downloaden. Omdat we het je zo makkelijk mogelijk willen maken, komen er elke maand nieuwe oefeningen bij. Voor elk budget is er een abonnement, dus neem gerust een kijkje en zie hoeveel werk het je scheelt om oefeningen te zoeken voor je doelen, zodat jij meer tijd aan de kinderen kunt besteden.

79 weergaven0 opmerkingen
bottom of page