top of page

Eerste helft van het schooljaar zit er weer op

We hebben nu al meer trommels gevuld dan jaren ervoor.

Broodtrommel

Iedereen is zich het er van bewust. De broekriem moet worden aangetrokken. Het is altijd een golf beweging en niets nieuws.
 

Na de vette jaren komen de magere; voor ons als stichting niets vreemds. Eind vorig schooljaar hadden we ons al voorbereid op meer broodtrommels, dus hoefde we aan het begin van dit schooljaar alleen nog onze handen te laten wapperen.

De vrijwilligers maken het mogelijk meer te kunnen dan wij als stichting zelf aan kunnen. Super fijn. 

Toch is het een gek jaar?

Ondanks dat we goed waren voorbereid, liep het anders dan we verwacht hadden. Scholen kregen subsidie aangeboden om ontbijtjes voor de kinderen te verzorgen. Prima idee, maar dat bleek praktisch niet uitvoerbaar. Het nadeel was, dat daardoor kinderen tot oktober nauwelijks bij ons werden aangemeld en niets te eten hadden. Iedereen hield hun keutel in, in afwachting van wat er te gebeuren stond, maar niet gedaan werd.

Na een paar gesprekken met scholen bleek samen op weg geen optie. Ondertussen werden gezinnen via de school naar ons verwezen voor het aanmelden van een broodtrommel. Het liep daardoor storm.

En dan?

Dat was voor ons ook spannend. Redden we het wel met de donatie, die we in het begin van het schooljaar hebben gekregen van de Zonta en de Lionsclub en houden we het vol met de maandelijkse donatie van particulieren.

Niet voor de makkelijk....

Het is al vaker genoemd. We werken op basis van vertrouwen. De broodtrommels, die wij vullen, zijn er niet omdat het makkelijk is. Het is echt bedoeld voor kinderen, die door welke omstandigheden dan ook het niet voor elkaar krijgen brood mee naar school te nemen. Is het uiteindelijk weer mogelijk om zelf brood mee naar school te nemen, dan zijn wij daar enorm blij mee.

Het is voor iedereen heel fijn als het gezin zichzelf weer kan redden en ouders/verzorgers het kind zelf kunnen voeden. Wij zijn ontzettend dankbaar dat we hebben kunnen helpen. Door tijdig af te melden, is het voor ons weer mogelijk andere kinderen van een broodtrommel te voorzien.

905351d1-99f9-4d8c-8ab6-825d43ba3f1b.jpg

We vinden dat het aanmelden voor de broodtrommel laagdrempelig moet zijn. Controle daarop is overbodig veel administratie en dus kosten wat nooit de bedoeling kan zijn. Logischerwijs krabben wij ons de laatste tijd ook wel eens achter de oren en krijgen we daarover ook vragen van donateurs.

Door de jaren heen hebben wij een goed beeld gekregen van de kinderen, die ons hard nodig hebben. Wij kunnen aan de aanvraag en het contact met de ouders goed zien of onze dienst echt nodig zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat in contact blijven met mensen ons meer verteld over het waarom van de aanvraag, dan 100 formulieren. We zien dan ook in de praktijk dat gezinnen, die het niet echt nodig hebben, snel afhaken. Het is een natuurlijke schifting.

DSC_0098.JPG

Wat zit er in de broodtrommel?

In de broodtrommel stoppen wij zoveel mogelijk gezonde dingen. Bijv. brood (liefst bruin), fruit, yoghurtje, drinken en groente. Sommige kinderen zijn daar niet aan gewend en hebben wat begeleiding nodig.

Een beetje hulp bij nieuw eten van de juf/ meester of overblijf ouder is dan ook fijn. Daarnaast vinden wij het niet erg als we een briefje in de tas vinden met suggesties hoe het beter kan.

Andere gewoontes

In de loop van de tijd hebben wij gemerkt dat niet elke gezin dezelfde eetgewoontes heeft. Zo kennen wij gezinnen waarbij de moeder haar kind niets mee naar school gaf, maar de hele ochtend kookt om haar kind na schooltijd een heerlijk maaltijd voor te schotelen. Zij was teleurgesteld, dat wij dachten dat dit kind onvoldoende te eten kreeg. Uiteindelijk was er alleen goede voorlichting vanuit school nodig over het ritme van de dag en kreeg het kind in overleg een boterham mee voor tussen de middag en fruit voor het fruit moment.

Een ander voorbeeld is een moeder, dat haar kind wit brood met cacao mee gaf. Met onze westerse blik werd hier een oordeel over gevormd en werd het kind aangemeld bij de broodtrommel. Maar: rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Heel gezond dus, maar niet zo bekend. Tevens kreeg dit kind thuis voldoende ander gezond eten. M.a.w.: betrek altijd de ouders bij de aanmelding van de broodtrommel.

Het eerste halfjaar hebben we het weer gefixt

En dat kan alleen dankzij jullie donaties. Daarvoor wil ik jullie hartelijk bedankt. Het is altijd geruststellend en hartverwarmend als ik aan Carly vraag hoe we er voor staan en zij me kan bevestigen, dat we het nog wel even uit kunnen zingen.

Dat doen we goed met elkaar.

Fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar.

Team Broodtrommel van Mojo51

Naamloos-1 (1) kopiëren.jpg
bottom of page